Fastansættelse

Hvis man som arbejdsgiver er lidt i tvivl om, hvorvidt man vil foretage en fastansættelse af en jobkandidat eller ej, kan man ansætte vedkommende i en prøveperiode.

Det koster penge at ansætte nye medarbejdere. Derfor vil arbejdsgivere gerne være sikre på, at de får fat i den rette kandidat – og at der faktisk er brug for vedkommende – inden de sætter deres underskrift på en kontrakt.


Er en arbejdsgiver i tvivl, kan det skyldes flere ting:

Måske er man i tvivl om kandidatens egnethed.

Måske står økonomien på vippen til, om man har råd og tid til at oplære en ny medarbejder i forbindelse med en fastansættelse. Det tager jo ofte et stykke tid, før en ny ansat begynder at tjene penge for virksomheden.


Inden I beslutter jer for en fastansættelse, kan I vælge at have en kandidat i virksomheds-praktik eller på løntilskud:

I forbindelse med virksomhedspraktik kan man i op til fire uger afprøve en kandidat, der er ledig eller på kontanthjælp. Virksomhedspraktik koster ikke arbejdsgiveren en krone.

I forbindelse med løntilskud kan man i op til 12 måneder afprøve en kandidat, der er ledig eller kontanthjælps-modtager. I perioden får man et offentligt tilskud til den løn, man betaler til kandidaten på prøve.

Bemærk, at der er forskel på reglerne for løntilskud i den private og offentlige sektor.

Begge tilbud administreres af kommunernes jobcentre. Her skal man henvende sig, hvis man er interesseret i at få en mulig ny medarbejder på prøve.