Hold fokus i hjemmearbejdet: Fem gode råd

author-avatar

af Mette Poulsen

Det er efterhånden blevet ganske almindeligt at arbejde hjemmefra. Nogle af os gør det kun i ny og næ, mens andre har faste dage i løbet af ugen eller hele arbejdsuger, hvor arbejdet foregår hjemme i stuen. Uanset hvilken model, der passer på dig, så kæmper dit arbejde indenfor egne fire vægge med postmanden, vaskemaskinen og telefonen om opmærksomheden. Og det kan være en udfordring for selv den mest ihærdige.

Vil du blive bedre til at undgå overspringshandlingerne, når du arbejder hjemme, eller bare arbejde mere effektivt? Så læs med her, når vi i samarbejde med arbejdsmiljøkonsulent hos HK Privat, June Halvorsen, giver dig fem gode råd til hjemmearbejdet.

Planlæg, planlæg, planlæg

Det er med hjemmearbejde, som det er med så meget andet. Planlægning er afgørende. Det er det vigtigste værktøj, du har, når det kommer til at effektivisere dit hjemmearbejde

Det kan være en god idé at skrive ned, hvad man skal lave derhjemme den pågældende dag. På den måde kan man arbejde mere koncentreret og undgå for mange overspringshandlinger,« lægger June Halvorsen ud.

Når du planlægger, bør du også lave en tidsramme for, hvornår du laver de forskellige aktiviteter – og husk at indlægge frokost og små pauser undervejs i arbejdet

Derudover skal du huske at nyde den fleksibilitet, som hjemmearbejde giver dig. Prøv at finde en god balance mellem overspringshandlingerne og dit arbejde. Du kan eventuelt bruge en af dine pauser på at tømme opvaskeren eller gå i supermarkedet. Det vigtige er, at det er i pausen.

Få styr på reglerne

Det her råd er mest relevant for den garvede hjemmearbejder. Arbejder du hjemme mere end to timer om dagen eller en hel dag om ugen på regelmæssig basis, betegner arbejdsmiljølovgivningen nemlig dit hjem som en såkaldt hjemmearbejdsplads. Med den flotte titel følger en række regler, som du skal kende og overholde

I korte træk stiller reglerne for en hjemmearbejdsplads de samme krav, som det er tilfældet på din egentlige arbejdsplads. Det vil altså sige, at der blandt andet skal laves en arbejdspladsvurdering, der sikrer, at din hjemmearbejdsplads er både sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlig. Arbejdspladsvurderingen er din mulighed for, at din hjemmearbejdsplads overholder reglerne for inventar, belysning og eventuelt ventilations- og sikkerhedsudstyr.

Det er din arbejdsgiver, der har det overordnede ansvar for, at din hjemmearbejdsplads er korrekt indrettet, men du skal medvirke til, at det kan lade sig gøre.

Indret dig ordentligt

Selv om du ikke nødvendigvis arbejder mange timer hjemmefra hver uge – og dit hjem dermed officielt kan betegnes som en hjemmearbejdsplads – opfordrer June Halvorsen alligevel til at følge arbejdsmiljølovgivningens retningslinjer. De er nemlig lavet med henblik på at gøre arbejdet så behageligt som muligt.

»Musen er det værste rovdyr, der findes, og skærmen er et farligt værktøj,« påpeger hun og anbefaler i samme ombæring, at du ikke arbejder på en bærbar computer eller som minimum sørger for, at skærm og tastatur er adskilt.

I stedet for at lade hjemmearbejdet foregå i sofaen eller i den store lænestol, bør du sætte dig ved et bord med plads til at hvile albuerne og god belysning. Gå udenom lænestolen og brug i stedet en stol, der støtter din ryg, så du ikke får skader.

Glem ikke kollegerne

Hvis du arbejder meget hjemmefra, må du ikke glemme det sociale liv på kontoret. Det betyder meget for din – og sikkert også dine kollegers – arbejdsglæde, at du holder dine relationer ved lige.

»Det kan være en god idé at planlægge hvilke faste arbejdsdage, man møder ind på kontoret sammen med resten af kollegerne. På den måde holder man liv i det sociale – og det er vigtigt,« understreger June Halvorsen.

Husk også at sparre med dine kolleger og være til rådighed på mail og telefon, selvom du arbejder meget derhjemme. Det giver både dig og arbejdspladsen en følelse af, at du stadigvæk er en del af fællesskabet på kontoret.

Gå en tur

Uanset om du arbejder hjemme eller på et kontor, har vi alle brug for at få øjnene væk fra arbejdet og lave noget andet. Det er meget vigtigt, for det er i pauserne, at vi lader op og genfinder koncentrationen. På kontoret holder du pause med kollegerne, men når du arbejder hjemmefra, skal du være god til at hive dig selv væk fra skærmen og få en pause.

»Her kan du nyde, at du er arbejder hjemme og i stedet gå en tur i parken, supermarkedet eller ordne vasketøjet,« lyder det fra June Halvorsen.