Undgå skriveblokade: 10 råd, der får pennen til at flyde

author-avatar

af Mette Poulsen

Den gode ansøgning kan være afgørende for, om du lander drømmejobbet – men hvad gør du, hvis du simpelthen bare ikke kan få noget ned på papiret?

Vi har allieret os med forfatter og iværksætter Lene Dybdahl, der også driver en blog, hvor hun deler ud af sin viden om skrivearbejdet. Få hendes 10 bedste råd til at knække skriveblokaden her – uanset om det er i forbindelse med en ansøgning eller en arbejdsopgave.

Er du klar til at tage det skrevne ord i din magt? Så fat pennen og gå igennem artiklens simple, men effektive øvelser.

1. Sæt ord på din motivation

Prøv at sætte nogle ord på, hvorfor du overhovedet er i gang med det konkrete skriveprojekt. Hvad motiverer dig til at lave netop denne ansøgning? Eller hvorfor har du valgt netop denne vinkel på rapporten eller blogindlægget? Det hjælper dig med at genfinde gnisten for projektet.

Hvis du ikke umiddelbart kan sætte ord på motivationen, kan du overveje, om du skal finde en anden vinkel eller skrive en anden ansøgning – eller måske endda søge et helt andet job.

2. Hvad var din første indskydelse?

Tænk tilbage på, hvad din grundidé var til at begynde med. Hvilke tanker gjorde du dig i første omgang? Måske synes du ikke længere, at indskydelsen er god, men skriv alligevel dine tanker ned.

Grundidéen ender ofte med at blive katalysator for det, der ender med at folde sig ud på papiret.

3. Hvad SKAL bare med?

Kan du huske, da du faldt over jobopslaget eller fik udleveret opgaven? Var der en sætning, passage eller vinkel, som allerede der faldt dig ind? Formentlig. Prøv at huske tilbage på det øjeblik og skriv det ned. Det kan være et enkelt ord, en sætning eller en forestilling om, hvordan det færdige arbejde skal se ud.

Øvelsen hjælper dig med at genfinde rødderne og motivationen i dit projekt eller din ansøgning.

Læs også: 132 ord som booster dit CV

4. Hvorfor skal det med?

Når du i råd #3 har identificeret nogle af de ting, som absolut skal være med i det færdige resultat, kan du begynde at arbejde dig baglæns i skriveriet. Hvorfor tænkte du netop på dette ord eller denne sætning? Hvad indebærer de tanker?

Det kan give nye ideér til andre dele af skrivefasen.

5. Lav 10 englehop

Fysisk aktivitet hjælper på koncentrationen og sætter tankerne i gang. Tag en løbetur, lav nogle englehop eller gør noget helt tredje, som sætter gang i blodomløbet.

Det er ofte, når man lægger projektet fra sig, at den gode idé spirer.

6. Grib blyanten!

Et generelt godt råd til at undgå skriveblokader er at bryde vanerne – også når det gælder dit foretrukne skriveredskab.

Du skriver formentlig på en computer, så prøv at finde blyanten frem i stedet. Sæt dig også gerne i et andet rum – prøv nu igen at skrive alt, hvad der falder dig ind ned.

7. Mobilfri zone!

Vores smartphone er fantastisk til mange ting, men ikke til at bekæmpe skriveblokader. Den forstyrrer – også selvom du lader den ligge i lommen, viser en undersøgelse fra USA. Efterlad derfor telefonen langt væk fra dit skriveunivers, så du bedre kan koncentrere dig.

8. Søg inspiration

Selvom vi i #7 lige har opfordret til, at du lægger mobilen langt væk, når du skriver, betyder det ikke, at du slet ikke må bruge den. Inden skrivearbejdet. Afsæt tid, inden du begynder skriveriet, til research på internettet og find ud af hvad andre, som har stået over for lignende opgaver, har gjort? Find eksempler på internettet af tidligere ansøgninger i samme brancheområder eller spørg din chef, om virksomheden ligger inde med noget arbejde, som minder om det, du skal til at skrive.

Se konkrete eksempler på CV’er her

9. Sig det – lad vær’ at skrive det

En af de mest etablerede skriveregler tager udgangspunkt i udtrykket “Show it – don’t tell it”. Kort fortalt handler det om at skrive billedligt, så læseren lettere kan forestille sig det, du som afsender vil fortælle. Men når det handler om dit eget skriveri og en skriveblokade, kan det hele med fordel vendes lidt på hovedet.

Prøv helt at droppe skriveriet (til at begynde med) – fortæl i stedet din kæreste, ven eller mor om dit projekt. Det tvinger dig til at formulere kernen i din idé (eller manglen på samme) og gør dine udfordringer synlige.

På den måde tydeliggør du dit problem, og så er det lettere at finde en løsning. Som en ekstra bonus kan du være heldig, at vedkommende har nogle konkrete forslag til, hvordan du kommer videre.

Se 10 råd til ansøgningen.

10. Stop selvkritikken

Sæt stopuret – brug så 15 minutter på at skrive. I denne øvelse er der ikke noget, som er dårligt formuleret eller forkert. Skriv alt ned, selv om det ikke umiddelbart er relevant for din opgave.

Det er en fantastisk måde at kickstarte skrivemotoren på igen, og det er dejligt befriende at skrive uden grænser og selvkritik.

Bonustip: Vend det hele på hovedet
Nogle gange skal vi anskue problemet fra en anden vinkel, før vi kan komme frem til en løsning.
Forestil dig, hvad du absolut ikke skal have med i dit projekt eller jobansøgning. Det kan være en god måde at starte idéudviklingen på. Brug 15 minutter på at skrive det ned – undervejs vil du formentlig opdage, at du ved at fokusere på det værst tænkelige får nye idéer, som rent faktisk er brugbare.