Ting som arbejdsgivere lægger mærke til

5 afgørende ting som arbejdsgivere lægger mærke til

author-avatar

af Alexander Kragh

Hvad lægger arbejdsgivere mærke til under en jobsamtale? Og hvad skal man selv være opmærksom på inden man går til jobsamtale?

Dine kvalifikationer og kompetencer er centrale for din jobsamtale, men der mange andre ting, som arbejdsgivere også lægger mærke til.

Arbejdsgivere lægger især mærke til disse ting:

  1. Din punktlighed: Mød op til tiden, men undgå at komme alt for tidligt, da det kan skabe akavede situationer.
  2. Din påklædning: Klæd dig passende til det job, du søger. Undgå distraherende smykker og accessories.
  3. Din forberedelse: Kend til arbejdspladsen og jobbet. Stil relevante spørgsmål, der viser din interesse og forståelse for stillingen.
  4. Dit medbragte materiale: Tag kun det nødvendige med. Hav dit CV klar og undgå unødvendigt rod.
  5. Dit kropssprog og imødekommenhed: Vær imødekommende, oprethold øjenkontakt, og vær opmærksom på din kropsholdning og håndtryk.
  6. Andre ting: Husk navnet på den person, du taler med, sørg for god personlig hygiejne, og sluk din telefon under samtalen.

Her er fem ting, som en arbejdsgiver lægger mærke til, når du er til jobsamtale. Og så er der tre ting, som vi ikke engang gider fortælle dig (men som vi for en sikkerheds skyld lige gør alligevel).

1. Din punktlighed

Det er ikke overraskende, at det er vigtigt at møde til tiden. Der er ikke mange steder, hvor det ses som en kvalitet, at man ikke kan overholde mødetider. At ankomme for sent til en jobsamtale kan sende et negativt signal om, at man mangler respekt for interviewerens tid, og at man ikke tager jobmuligheden seriøst. Det kan også give indtryk af, at man er en person, der generelt er upålidelig og ikke kan overholde deadlines eller aftaler.

Hvis man møder op i god tid, viser det, at man er engageret, ansvarlig og ivrig efter at få jobbet. Det kan også give en mulighed for at slappe af, samle tankerne og forberede sig mentalt til samtalen.

Hvis du står der en halv time før, de er klar til at tage imod dig, kan det godt give nogle akavede situationer. For eksempel kan det skabe unødvendigt pres på interviewerne, hvis de ser dig vente, mens de stadig forbereder sig. Det kan også give indtryk af, at du ikke kan vurdere og planlægge din tid korrekt. Derfor er det en god idé at ankomme præcist, men med en passende buffer, så du er klar og rolig, når samtalen starter.

Dette lægger arbejdsgiveren mærke til omkring din punklighed

  1. For sent: Ankommer man for sent til en jobsamtale, kan det signalere mangel på respekt for interviewerens tid og en generel upålidelighed. Det kan også antyde, at man ikke tager jobmuligheden seriøst.
  2. Til tiden: At møde præcist op viser engagement, ansvarlighed og en stærk interesse for jobbet. Det giver også tid til mentalt at forberede sig.
  3. For tidligt: At ankomme alt for tidligt kan skabe akavede situationer og lægge unødvendigt pres på interviewerne. Det er bedst at ankomme med en passende buffer, så man er rolig og klar til samtalen.

2. Din påklædning

Påklædning kan have en betydelig indflydelse på arbejdsgiverens første indtryk af dig under en jobsamtale. Dit tøjvalg kan afspejle din professionalisme, din forståelse for virksomhedens kultur og din opmærksomhed på detaljer.

Din påklædning er ikke kun et spørgsmål om mode, men også om at vise, at du forstår og respekterer virksomhedens kultur og forventninger.

Eksempler på tøjvalg til jobsamtaler i forskellige brancher

  1. Børnehave: I børnehaver er praktisk og afslappet tøj ideelt. Højhælede sko og stramme kjoler kan virke upraktiske, mens komfortable bukser og farverige t-shirts signalerer beredskab til aktiv leg.
  2. Bank eller reklamebureau: I professionelle miljøer som banker eller reklamebureauer er et velplejet udseende vigtigt. En krøllet t-shirt og jeans kan virke uprofessionelle, mens en skræddersyet blazer og nederdel/bukser fremhæver professionalisme.
  3. Sundhedssektor: I sundhedssektoren er et rent og professionelt udseende afgørende. Slidte jeans og uformelle t-shirts kan virke uprofessionelle, mens neutrale bukser og en skjorte/bluse signalerer professionalisme.
  4. IT-virksomhed eller startup: I tech-branchen kan dresscode være mere afslappet. Men slidt tøj kan virke uengageret, mens en pæn polo eller t-shirt kombineret med jeans/chinos viser seriøsitet.
  5. Hotel eller restaurationsbranchen: I hotel- og restaurationsbranchen er et præsentabelt udseende vigtigt. Afslappet tøj kan virke uengageret, mens en skjorte/bluse kombineret med pæne bukser/nederdel viser professionalisme.
  6. Undervisning: I uddannelsessektoren er et professionelt, men behageligt tøjvalg ideelt. Meget afslappet tøj kan virke uengageret, mens en pæn skjorte eller bluse kombineret med en nederdel/bukser viser engagement.

Husk at dinglende smykker, accessoires eller tøj med budskaber eller prangende design kan være distraherende under en samtale. For eksempel kan smykker, der klirrer når du bevæger hovedet, eller armbånd, der laver støj, aflede interviewerens opmærksomhed fra det, du siger. Men en enkel og elegant halskæde eller et klassisk ur kan tilføje et strejf af professionalisme til dit outfit.

Tøj med budskaber kan rette interviewerens opmærksomhed mod budskabet og dermed aflede opmærksomheden fra dig som kandidat.

Sammenfattende er det vigtigt at klæde sig passende til den specifikke arbejdsplads og stilling, du søger. Dit tøjvalg bør afspejle din forståelse for virksomhedens kultur og de forventninger, de har til deres medarbejdere.

3. Dit kendskab til arbejdspladsen

Sæt dig ind i arbejdspladsens opgaver og kultur. Hvis du til samtalen på en naturlig måde kan nævne et af de produkter eller ydelser, arbejdspladsen tilbyder, så signalerer du, at du har forberedt dig til samtalen. Du skal lede længe efter en arbejdsgiver, som ikke sætter pris på forberedelse.

Læs også: Her er grunden til, at Facebook er afgørende i jobsøgningen.

Hvis du ikke kender de specifikke jobfunktioner, så spørg til dem. Og hvis du ikke kender dem, så er det fordi, de ikke stod i opslaget. Hvis du spørger til jobbet, så viser du, at du allerede har tænkt over, hvordan det bliver, når du får det.

“Hvilke konkrete opgaver er det, jeg skal løse?”

“Hvordan kommer min arbejdsdag typisk til at se ud?”

Sådanne spørgsmål viser, at du interesserer dig for, hvad du skal lave, og at du ikke bare er ligeglad, så længe du får et job. Det er de færreste arbejdsgivere, som vil have en person ansat, som er ligeglad med, hvad vedkommende skal lave.

Læs også: 9 spørgsmål du skal stille til jobsamtalen

4. Dine medbragte ting til jobsamtalen

Når du forbereder dig til en jobsamtale, er det vigtigt at medbringe kun det mest essentielle for at undgå at virke uorganiseret. Arbejdsgivere bemærker ofte de små detaljer, som kan give dem et indtryk af din professionalisme og forberedelse. Her er nogle af de vigtigste ting, du bør have med til en jobsamtale:

Disse medbragte ting bemærker arbejdsgiveren

  1. CV: Dette er dit professionelle visitkort. Hav det let tilgængeligt, så du hurtigt kan præsentere det, hvis det bliver efterspurgt.
  2. Eksempler på tidligere arbejde: Medbring kun hvis det er blevet anmodet om på forhånd. Dette viser din erfaring og kompetence.
  3. En ren og organiseret taske: Undgå unødvendige genstande. En pæn og organiseret taske signalerer professionalisme og forberedelse.

5. Dit kropssprog og din imødekommenhed

Kropssproget spiller en afgørende rolle under en jobsamtale. Selvom det verbale indhold af samtalen er vigtigt, kan den nonverbale kommunikation ofte sige endnu mere om en kandidat. Øjenkontakt er essentiel, da det signalerer opmærksomhed og selvsikkerhed. En oprejst kropsholdning viser engagement, mens en tilbagelænet position med krydsede arme kan tolkes som lukket eller defensiv. Et fast håndtryk og et smil ved ankomsten kan skabe et positivt førstehåndsindtryk, og det er vigtigt at huske, at alle interaktioner tæller, selv med dem, der ikke er direkte involveret i ansættelsesprocessen.

Sådan bemærker arbejdsgivere dit kropssprog

  1. Øjenkontakt: Signalere selvsikkerhed og ærlighed. – Opnå og oprethold moderat øjenkontakt uden at stirre.
  2. Kropsholdning: Viser engagement og professionalisme. – Sid oprejst, men afslappet, undgå at krydse arme.
  3. Håndtryk: Fremstår som selvsikker og respektfuld. – Giv et fast, men ikke knusende håndtryk.
  4. Smil: Skaber en positiv og imødekommende atmosfære. – Smil naturligt ved hilsen og når det er passende.
  5. Hovedbevægelser: Indikerer opmærksomhed og forståelse. – Nik for at vise, at du følger med og forstår.
  6. Hænder: Understreger entusiasme og klarhed i kommunikation. – Brug gestikulation med måde, undgå distraktive bevægelser.
  7. Fødder: Demonstrerer stabilitet og ro. – Hold fødderne fladt på gulvet, undgå nervøs fodtappen.
  8. Mimik: Afspejler ægte interesse og engagement. – Lad dit ansigt reflektere din interesse og forståelse.
  9. Stemme: Viser selvtillid og klarhed i budskabet. – Tal klart og med en stabil tone, undgå at tale for hurtigt.
  10. Lydhørhed: Fremhæver aktiv lytning og respekt for intervieweren. – Vis, at du lytter ved at reagere passende på det, der bliver sagt.

6. Andre ting, du bør huske på

  1. CV: Dette er dit professionelle visitkort. Hav det let tilgængeligt, så du hurtigt kan præsentere det, hvis det bliver efterspurgt.
  2. Personlig hygiejne: Et friskt udseende og god ånde er altid en god start. Det viser, at du tager samtalen seriøst og respekterer de personer, du møder.
  3. Telefon: Sluk den eller sæt den på lydløs. Det viser, at du er fuldt fokuseret på samtalen og respekterer intervieweren.
  4. Dokumenter: Medbring ekstra kopier af dit CV eller andre relevante dokumenter. Det viser forberedelse og professionalisme.
  5. Duft: Bær en neutral duft eller slet ingen parfume. Nogle mennesker er følsomme over for stærke dufte, og det kan være distraherende.
  6. Sko: Hav rene og pæne sko. Sko kan ofte være en overset detalje, men de kan sige meget om en person.
  7. Notater: Medbring en lille notesbog og en pen. Dette viser, at du er klar til at tage notater og er engageret i samtalen.
  8. Tyggegummi: Undgå at tygge tyggegummi. Det kan virke uprofessionelt og distraherende.
  9. Smil: Praktiser et venligt og ægte smil. Det skaber en positiv atmosfære og viser din venlighed.
  10. Stemme: Hav en klar og rolig stemme. Det viser selvsikkerhed og gør det lettere for interviewerne at følge med.

God fornøjelse med samtalen.

Få flere tips til jobsamtalen

Du kan lære meget mere om at beskrive dig selv og dine kompetencer ved at se Ofirs video med Alexander Kragh: Guide: Konkrete råd til en succesfuld jobsamtale (2022)
Du kan også læse om flere tips til jobsamtalen i vores artikel: 9 tips: Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Held og lykke med jobsamtalen!

Ofte stillede spørgsmål

Læs jobopslaget og virksomhedens hjemmeside grundigt. Se dig selv i rollen, som jobopslaget handler om. Se i jobopslaget, hvad virksomheden leder efter og find eksempler fra dit eget arbejdsliv, der underbygger, at du er egnet til at varetage opgaven. Find evt. Linkedin-profilen for den, du skal til samtale med og læs om dennes karriere og find inspiration til områder, du kan snakke om til samtalen.

Det er bedst at være den første kandidat til jobsamtale i en rekrutteringsproces. Det tilskrives, at du er den første til at skabe et indtryk, hvorfor den næste i rækken som minimum skal overgå dig for at komme i betragtning. Derudover kan træthed på grund af en lang rekrutteringsproces påvirke beslutningstagerne til kandidaters ulempe, som kommer til jobsamtale senere i processen.

Vis i dit svar, at dit ambitionsniveau matcher virksomhedens forestilling om dig i rollen. Et svar kunne være: “Om 5 år ser jeg mig selv som en fast forankret del af virksomheden. Mit hovedfokus vil i starten være på at komme godt ind i virksomheden, lære at udføre opgaverne selvstændigt og være med til at nå virksomhedens mål. Derefter vil jeg gerne være med til at udvikle virksomheden på måder, som I finder hensigtsmæssige og som matcher mine kompetencer.”