Jeanette Hänel, 25 oktober 2016

Sætningen, der tager dig syvmileskridt tættere på jobbet

At lande et nyt job er en salgsproces. Sælger du dig selv godt (og har du de grundlæggende kvalifikationer på plads), vokser sandsynligheden for, at arbejdsgiveren vælger at investere i lige præcis dig.

Derfor skal du – som enhver sælger med respekt for sig selv – have styr på minimum de mest basale salgstrick.

I den henseende er din afslutning af jobsamtalen essentiel.

Det dur simpelthen ikke, at du har lagt umådelige mængder energi i både forberedelsen til samtalen og selve snakken ved bordet, og du så blegner fuldstændig, når det er tid til at runde af – du køber jo heller ikke af sælgeren, der ender med at lyde som om, han ikke selv tror på det, han fem minutter tidligere fyrede af.

For nogle falder den brillerende afslutning helt naturlig, mens den for andre giver lige så store udfordringer, som det gør at knække nødder uden nøddeknækkere.

Heldigvis er der et forholdsvist ligetil trick, som virker ret godt i afslutningen, og som er nemt at lære.

Og hvad er det trick så?

Det er ganske simpelt. Når du fornemmer, at samtalen nærmer sig sin afslutning – der bliver kigget på klokken, I har været omkring de emner, som du umiddelbart havde tænkt, at I skulle omkring, eller der bliver ganske enkelt spurgt ind til, om du har andet at tilføje – siger du:

“Jeg er virkelig glad for, at du valgte at bruge tid på mig i dag. Jeg var spændt på vores samtale, og jeg håber, at du har kunnet mærke, at jeg har brugt tid på at forberede mig. Jeg syntes virkelig, at det lød som et spændende job – og det synes jeg kun endnu mere nu, hvor vi har talt sammen.”

Og så runder du af med:

“Jeg håber derfor selvfølgelig også, at du kan se mig, som et perfekt supplement til dit team, og at du tager mig med til næste trin i processen.”

Sætningen kræver selvfølgelig, at du har forberedt dig godt, og at det faktisk har kunnet mærkes, at du synes, det er et spændende job. Men er de ting på plads, så vil sætningen lade dig forlade rummet med en arbejdsgiver bag dig, som har et klart indtryk af, at du er en velforberedt, seriøs kandidat til jobbet, som virkelig ønsker at komme videre.

3 huskeregler

Du kan måske synes, at det bliver lidt for stift og unaturligt at skulle fyre en sætning af, som er taget direkte fra en ‘opskrift’, og det kan du have ret i.

Heldigvis har vi tre tip, som gør det muligt for dig at undgå at skulle give dig i kast med udenadslære. Husk på dem, når samtalen lakker mod enden, og få afsluttet på en naturlig – men stadig effektfuld – måde:

  • Start med at understrege, hvor glad du er for, at de valgte at kalde dig til samtale
  • Tilbyd din hjælp. For eksempel, at du glæder dig til at bidrage til at løse en konkret problemstilling, I har talt om i løbet af samtalen
  • Referér til en fremtidig begivenhed. For eksempel til når du bliver en del af teamet og I skal i gang med et konkret projekt, som stillingen byder på.

Så er der ikke mere at sige, end ‘se at komme ud og gør et godt sidstehåndsindtryk’.

Andre spændende artikler