Sådan får du økonomien til at hænge sammen ved arbejdsløshed

author-avatar

af Mina Poulsen

Fra den ene dag til den anden kan din økonomi ændre sig drastisk, hvis du pludselig bliver arbejdsløs. Hvis ikke du har taget, eller meget hurtig tager, dine forholdsregler, kan det hele ende i et stort økonomisk rod.

Derfor er det godt at vide, hvad du skal gøre, hvis du mister jobbet og vil undgå at være på vej mod bankerot. Så her kommer en håndfuld gode råd til at holde styr på økonomien, hvis du ender i arbejdsløshed.

1. Meld dig arbejdsløs

Det lyder måske ret åbenlyst, men hvis du ikke er vant til at ryge ind og ud af jobmarkedet, så tænker du måske ikke over, at du skal huske at melde dig arbejdsløs. Men det er meget vigtigt. Gør du ikke det, har du nemlig ikke ret til økonomisk støtte, og det vil ramme din økonomi ved arbejdsløshed endnu hårdere end nødvendigt.

2. Stram budgettet

Når du ender i arbejdsløshed, så er det for alvor tid til at gå budgettet igennem med en tættekam. Måske kom du tidligere fra et godt job, hvor du ikke tænkte over dit forbrug, men den går ikke længere. Gå derfor dit budget igennem med hård hånd og skær ned på de poster, der ikke er strengt nødvendige. Få afmeldt abonnementet på det magasin, du ikke læser alligevel, og tag cyklen i stedet for bussen, hver gang det er en mulighed.

3. Tid til at sætte opsparingen i spil

Hvis du plejede at spare nogle tusinde op om måneden, mens du havde arbejde, så er det tid til at stoppe den månedlige pengeoverførsel, når du ender i arbejdsløshed. Der er nemlig ikke plads til at spare op lige nu, og måske er det i stedet tid til at tappe lidt penge fra opsparingen til den månedlige overlevelse. Selvom det måske gør ondt at bruge penge fra den konto, der skulle finansiere en tur til New York, så kan det være nødvendigt alligevel.

4. Få Hjælp

Hvis du igennem mange år på arbejdsmarkedet har oparbejdet et stort månedligt forbrug, som du ikke selv kan overskue at sænke, så søg hjælp. Det sidder personer, som er vant til at rådgive folk i din situation, og de vil hellere end gerne hjælpe dig på vej. Så grib knoglen, ring til din bankrådgiver og få sat et møde op, så der kan komme styr på situationen.

5. Tjen lidt ekstra mønt

Som arbejdsløs kan man have meget tid, man skal have slået ihjel, når nu kontoret ikke kalder fra 8-16. Derfor er din arbejdsløshed en god anledning til at få ryddet op i tøjskabet eller loftsrummet for de ting, du ikke bruger længere, og som andre kan få nytte af. Sæt tingene til salg og få på den måde lidt ekstra luft i budgettet.

Gør som 300.000 brugere allerede har gjort. Opret en Ofir jobagent i dag og modtag straks nye job i din indbakke.