lønforhandlingen kan skaffe dig mere i løn. Se her hvordan.

Få hjælp til lønforhandling med argumenter og tips til forberedelse

author-avatar

af Mina Poulsen

Din lønforhandling er din mulighed for at stige i indtægt eller forbedre dine personlige forhold på arbejdspladsen. Hvis du er en værdsat medarbejder, bør dit hårde arbejde også belønnes med en passende løn, og det er her, du skal bruge lønforhandlingen som et godt værktøj.

Men hvad er en lønforhandling egentlig? Hvad er en vellykket lønforhandling? Og hvordan forbereder man sig på en lønforhandling? I denne artikel vil du få gode råd og argumenter, så du kan være forberedt næste gang du skal forhandle løn.

Hvad er en lønforhandling?

En lønforhandling er en dialog mellem en medarbejder og arbejdsgiver, hvor formålet er at drøfte og aftale medarbejderens løn og arbejdsforhold. Denne proces kan finde sted under ansættelsessamtalen eller på ethvert tidspunkt i ansættelsesforholdet, hvor medarbejderen søger en lønstigning eller forbedrede arbejdsbetingelser.

Lønforhandlinger kan også omfatte drøftelser om andre goder såsom feriedage, fleksible arbejdstider, bonusser og forsikringsdækning.

Hvad er en vellykket lønforhandling?

En succesfuld lønforhandling opstår, når du og din arbejdsgiver bliver enige om betingelser, der tilfredsstiller jer begge. Det er ikke kun et spørgsmål om en højere løn, men også omkring andre goder som feriedage, arbejdstid og muligheder for udvikling.

Det handler også om at lytte og være villig til at kompromis. Målet er at forlade forhandlingen med en følelse af at have opnået noget værdifuldt, mens arbejdsgiveren er sikker på, at du er engageret og motiveret i dit arbejde.

Hvad skal der til for at klare det godt til forhandlingen?

En vellykket lønforhandling kræver forberedelse, klare argumenter og en forståelse for både medarbejderens og arbejdsgiverens behov og forventninger. Det er en strategisk proces, der, når den er gennemført effektivt, kan føre til en god aftale, der både anerkender medarbejderens værdi og opfylder virksomhedens mål og begrænsninger.

Dette skal du forberede til lønforhandlingen

Først og fremmest er det rigtig vigtigt, at du forbereder dig godt før en lønforhandling – dette kan være afgørende for, om du opnår netop dét, du ønsker. Inden du går til lønforhandlingen, skal du gøre dig klart, hvad du forventer, samt hvordan du skal forholde dig, såfremt dine ønsker ikke kan imødekommes.

Forbered disse ting inden lønforhandlingen:

  • Udspecificer overfor dig selv, hvad du ønsker
  • Lav en liste over succeshistorier som du har opnået på jobbet
  • Tydeliggør gode grunde til, hvorfor du bør stige i løn
  • Forbered dine argumenter
  • Forbered dig på, at dine ønsker ikke kan imødekommes – og hvordan du vil reagere

Argumenter til lønforhandlingen

Du kan forberede følgende argumenter til din kommende lønforhandling:

  1. Bidrag: Fremhæv dine specifikke bidrag og resultater i virksomheden.
  2. Effektivitet: Vis hvordan din effektivitet har forbedret teamets eller virksomhedens præstationer.
  3. Markedsløn: Præsenter data om den gennemsnitlige løn for din rolle og erfaring i branchen/regionen.
  4. Konkurrenter: Fremhæv, hvad konkurrerende virksomheder tilbyder for tilsvarende stillinger.
  5. Færdigheder: Fremvis de nye færdigheder og kvalifikationer, du har erhvervet, som tilføjer værdi til virksomheden.
  6. Uddannelse: Vis eventuelle yderligere uddannelser eller certifikationer, du har opnået.
  7. Aktuelle behov: Vis hvordan dine færdigheder og bidrag passer med virksomhedens aktuelle behov og fremtidige mål.
  8. ROI: Præsenter hvordan investering i din løn vil give et positivt afkast for virksomheden.
  9. Initiativer: Fremhæv eventuelle ekstra initiativer eller projekter, du har påtaget dig.
  10. Ledelse: Hvis du har taget en ledelsesrolle eller mentoreret andre, kan dette også bruges som et argument.
  11. Læringskurve: Vis din evne til at lære og tilpasse sig, og hvordan dette har bidraget til din rolle og teamet.
  12. Innovation: Fremhæv specifikke innovative løsninger eller ideer, du har introduceret.
  13. Fleksibilitet: Vær åben for at forhandle om andre goder, såsom fleksibel arbejdstid, hjemmearbejde, eller professionel udvikling.
  14. Pakkeløsning: Vurder muligheden for en samlet pakke, der inkluderer både løn og andre goder.
  15. Pause: Vær klar til at tage en pause og lade arbejdsgiveren overveje dit forslag.
  16. Overvejelse: Giv dig selv tid til at overveje ethvert tilbud, før du svarer.
  17. Vækst: Fremhæv dit potentiale og din villighed til at vokse og udvikle dig i virksomheden.
  18. Karriereplan: Vis din langsigtet plan inden for virksomheden og hvordan du kan bidrage på højere niveauer.
  19. Timing: Vælg det rette tidspunkt til forhandlingen under hensyntagen til virksomhedens situation og dit eget bidrag.
  20. Emotionel Intelligens: Brug din emotionelle intelligens til at vurdere og navigere i forhandlingens kontekst.

Alternative krav til en lønforhandling

Hvis lønforhandlingen ikke er gået som forventet, kan du med fordel have nogle alternativer klar i ærmet. Der kan være flere grunde til, at din arbejdsgiver ikke kan imødekomme dine ønsker om en lønstigning. Dette er dog ikke ensbetydende med, at forhandlingen er slut.

5 alternative krav som du kan at forhandle om:

  • Betalt frokost
  • Firmabil
  • Internet og telefoni
  • Kurser og efteruddannelse
  • Ekstra ferie

Hvis du selv betaler din frokostpause, er der mulighed for, at du kan forhandle din arbejdsgiver til at betale den, så den indgår i din arbejdstid. Derudover er der mulighed for, at du kan forhandle dig til en firmabil. Et forslag kunne være leasing af firmabil – enten erhverv eller splitleasing, hvor du ikke bliver beskattet af firmabilen.

Fri telefon og internet er også en mulighed ved forhandlingen, så du ikke behøver at investere i det til privatbrug – dog bliver du beskattet af det.

Kurser eller efteruddannelser er blevet meget populært, hvorfor der er mulighed for, at du kan forhandle dig til at få betalt netop dette. Her kan der være tale om både kortere eller længerevarende kurser eller efteruddannelser, som jo også kommer din arbejdsgiver til gode. Et andet træk kunne være ekstra feriedage, som afholdes med løn.

Er det bedre for dig at skifte job?

Det kan blive nødvendigt at skifte job, hvis det ikke er muligt at stige i løn på din nuværende arbejdsplads eller hvis dine alternative krav ikke kan imødekommes. Her er nogle almindelige grunde til at en lønforhandling kan ende i et jobskifte:

  • Hvis du generelt oplever, at virksomheden ikke er villig til at forhandle løn eller tilbyde en lønstigning, der afspejler din værdi, kvalifikationer eller markedslønnen.
  • Når du føler, at du ikke kan vokse professionelt eller hvis udviklingsmulighederne i jobbet er begrænsede.
  • Hvis arbejdsmiljøet ikke er godt, og du derfor ikke føler dig værdsat, og problemer samtidig ikke kan udbedres under lønforhandlingen.
  • Hvis der er høj efterspørgsel på dine færdigheder, vil du have nemt ved at finde bedre løn og fordele ved at skifte job. Hvis en lønforhandling ikke giver det, du ønsker, kan det være et incitament til at udforske andre muligheder.

Derfor er lønforhandlingen vigtig

En vellykket lønforhandling kan have en markant positiv indflydelse på ens liv. Det er ikke bare et spørgsmål om økonomisk sikkerhed, men også et udtryk for anerkendelse og værdsættelse af ens færdigheder og bidrag til virksomheden.

Det kan øge selvtilliden og følelsen af jobtilfredshed. En højere løn eller bedre arbejdsbetingelser kan også give mere frihed og fleksibilitet i det personlige liv, hvilket kan bidrage til en bedre livskvalitet. Derudover åbner det op for nye muligheder, som at investere i ens fremtid, uddannelse eller opfylde personlige og familiemæssige mål.

Når du går fra en succesfuld lønforhandling har du opnået en milepæl, der markerer din professionelle udvikling og skaber grundlaget for fremtidige karrieremuligheder.

Lær mere om løn med Ofir

Få en god mavefornemmelse med din løn – Læs vores råd i artiklen: Sådan sikrer du, at din løn passer
Du kan også hente inspiration i vores video “Sådan beskriver du dine faglige og personlige kompetencer i ansøgningen!” og bruge rådene til at beskrive dig selv og hvad du er værd til lønforhandlingen.