Gem job

Postdoc i dansk hverdagsgrammatik, Institut for Kommunikation og Kultur

Afdelingen for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Kognitiv Semiotik ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet søger en postdoc inden for forskning i dansk samtalesprog. Postdoc-stillingen er tilknyttet forskningsprojektet Hverdagsgrammatik (Grammar in Everyday Life) finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) i Kultur og Kommunikation (FKK).

Postdoc-stillingen er en fuldtids- og tidsbegrænset stilling på 1 1/2 år. Stillingen er ledig fra 1/8 2021-31/1 2023.

Institut for Kommunikation og Kultur støtter skabelsen af en mangfoldig arbejdsplads og opfordrer alle kvalificerede ansøgere til at søge stillingen uanset personlig baggrund.

Projektet
Projektets fulde titel er Hverdagsgrammatik - Hvordan folk stiller spørgsma°l, inviterer til samtaledeltagelse og styrer andres handlinger i dansk hverdagsinteraktion. Projektet er et skridt pa° vejen mod den fuldstændige grammatik som DanTIN-forskningsgruppen skaber på samtalegrammatik.dk. Projektet udforsker hvordan danske samtaledeltagere laver spørgsma°l, hvordan de forhandler deltagelse med samtalepartnere undervejs, og hvordan man i samtaler dirigerer andres handlinger. Projektet vil ikke blot levere forskningsresultater til internationale tidsskrifter, det vil ogsa° bidrage til grammatiske beskrivelser pa° samtalegrammatik.dk, henvendt til mennesker uden specialistviden, og det vil blive brugt til at udarbejde undervisningsmateriale om dansk samtalegrammatik. Projektets metode er samtaleanalyse (Conversation Analysis) og interaktionel lingvistik, og alle undersøgelser i projektet bygger på analyser af optagelser af naturligt forekommende samtaler på dansk.

Postdoc-profil
Vi søger en kandidat, hvis kompetencer matcher følgende beskrivelse af de opgaver postdocen skal bidrage til:
De tre nuværende medarbejdere på projektet tager sig af hver af de samtalehandlinger som er beskrevet i titlen. Postdocens opgave bliver – sammen med projektleder Jakob Steensig – at udforme grammatiske beskrivelser til samtalegrammatik.dk på basis af projektets resultater og at samle og publicere teoretiske overvejelser om grammatik og metode herudfra. Disse publikationer tager udgangspunkt i et af projektets forskningsspørgsmål, som er “How can we create a grammatical description that reflects actual language use in talk-in-interaction in a theoretically defensible and yet accessible way?”. De publikationer som postdocen skal bidrage til at skrive, skal udgives både på den dansksprogede hjemmeside, i andre dansksprogede kanaler og i engelsksprogede videnskabelige tidsskrifter. Sammen med projektlederen og de andre projektmedarbejdere (to ph.d.-studerende og en videnskabelig assistent) skal postdocen også bidrage til en bogudgivelse på engelsk ud fra projektet.

Undervisning og vejledning
Postdoc-stillingen i Hverdagsgrammatik vil primært være forskningsbaseret, men vil også indebære tilsammen et halvt års undervisning og vejledning. Postdocen forventes at undervise og vejlede på bachelor- og kandidatuddannelsen i Lingvistik, mere konkret undervisning i fagene Sprogstrukturer og sprogteori: Morfologi og syntaks, Sprog i brug: Semantik og pragmatik og Bachelorprojektkursus (alle på BA-uddannelsen) samt vejledning af bacheloropgaver og specialer.

I betragtning af uddannelsernes internationale fokus, forventes den kommende postdoc at kunne undervise på både engelsk og dansk.Kvalifikationer
Ansøgere skal have en ph.d. eller skal kunne dokumentere tilsvarende kvalifikationer inden for et relevant område i forbindelse med projektet. Ansøgere skal have opna°et ph.d.-graden eller have opna°et kvalifikationer, der kan sidestilles med den inden for de seneste fire a°r (”ph.d.-alderen”). Der vil dog blive taget hensyn til eventuelle orlovsperioder sa°som barsels- og forældreorlov, syge- eller plejeorlov, militærtjeneste, humanitært hjælpearbejde m.v. DFF har særlige regler for barsel, som indebærer at ph.d.-alderen vil blive fratrukket faktisk antal afholdte orlovsuger gange 2.

Ansøgere skal kunne dokumentere følgende, med relevans for stillingen:

  • en internationalt orienteret forskningsprofil inden for etnometodologisk konversationsanalyse, interaktionel lingvistik og/eller sprogbrugsorienteret grammatik
  • konkret erfaring med at arbejde med danske samtalesprogsdata og grammatik i interaktion
  • kommunikative og sociale færdigheder der gør dem i stand til at engagere sig produktivt både i forskerholdet og med eksterne organisationer og institutioner
  • relevant undervisningserfaring på universitetsniveau
  • beherskelse af skriftligt dansk og engelsk på akademisk niveau og til formidling for ikke-akademikere.

Desuden anses det som en fordel hvis ansøgere kan dokumentere:
  • erfaring med deltagelse i nationale og internationale forskningsnetværk inden for interaktionel lingvistik
  • erfaring med redigeringsarbejde.

Ansøgeren skal vedlægge en publikationsliste og op til fem publikationer som ønskes taget i betragtning.

OBS: Ansøgninger uden vedlagte publikationer vil ikke blive taget i betragtning.

Ansøgningen kan udfærdiges på engelsk eller dansk.Arbejdsmiljø
Vi respekterer balancen mellem arbejdsliv og privatliv og stræber efter at skabe et arbejdsmiljø, hvor denne balance kan bevares. Se Balance mellem familie- og arbejdsliv for yderligere oplysninger.

Aarhus Universitet tilbyder også et udviklingsprogram for yngre forskere rettet mod karriereudvikling for postdocs på AU.Internationale ansøgere
Internationale ansøgere opfordres til at se Attraktive arbejdsvilkår for yderligere information om fordelene ved at arbejde på Aarhus Universitet og i Danmark, herunder sundhedssystemet, betalt ferie og, hvis det er relevant, børnepasning og skolegang. Aarhus Universitet tilbyder en bred vifte af tjenester til internationale forskere og ledsagende familier, herunder en flyttetjeneste og karriererådgivning for medfølgende partnere. For information om beskatning, se Skattemæssige aspekter i forbindelse med udenlandske forskeres ansættelse ved Aarhus Universitet

Afdelingen/enheden
Tjenestestedet er Afdeling for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik, Aarhus Universitet, Jens Chr. Skous Vej 2, 8000 Aarhus C, Denmark.
Potentielle ansøgere henvises til afdelingens hjemmeside.

Institut for Kommunikation og Kultur
Instituttet hører under Faculty of Arts. Yderligere information om instituttet, forskningsprogrammerne, afdelingerne og forskellige aktiviteter findes på instituttets hjemmeside.Kontakt
For yderligere information om stillingen, kontakt venligst projektlederen/PI, Jakob Steensig på linjs@cc.au.dk.

Hvis du har behov for hjælp i forbindelse med at uploade din ansøgning eller spørgsmål vedrørende ansættelsesprocessen, er du velkommen til at kontakte Arts HR: e-mail: hsi@au.dk.

Kvalifikationskrav
Ansættelse som postdoc forudsætter videnskabelige kvalifikationer på ph.d.-niveau.

FormaliaHvis ikke andet er angivet i stillingsopslaget skal ansøgningen udfærdiges på engelsk. Alle interesserede uanset personlig baggrund opfordres til at søge. Ansøgningsfristen er kl 23.59 dansk tid.

Der kan benyttes shortlisting til at udvælge kandidater, der skal gå videre til en udfoldet faglig bedømmelse. Udvælgelsen sker ved et udvalg nedsat af institutlederen. Se her for yderligere information om shortlisting på Arts: http://medarbejdere.au.dk/fileadmin/user_upload/Proces_for_shortlisting_december_2017.pdf

Faculty of Arts
Arts er et af fem hovedområder på Aarhus Universitet.
Arts bidrager til Aarhus Universitets forskning, talentudvikling, videnudveksling og uddannelser.

Med omkring 550 videnskabelige medarbejdere, 275 ph.d.-studerende, 9.500 bachelor- og kandidatstuderende samt 1.500 studerende på efter/videreuddannelse udgør Arts et stærkt og mangfoldigt forsknings- og uddannelsesmiljø.

Arts består af Institut for Kommunikation og Kultur, Institut for Kultur og Samfund og Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse. Enhederne huser hver især stærke fagmiljøer og danner udgangspunkt for interdisciplinær forskning og uddannelse.
Fagmiljøerne og uddannelserne på Arts indgår i internationale samarbejder og har et fælles mål om at bidrage til udviklingen af viden, velfærd og kultur i interaktion med det omgivende samfund.
Læs mere på arts.au.dk

Ansøgning sendes via Aarhus Universitets rekrutteringssystem, som kan tilgås under stillingsopslaget på Aarhus Universitets hjemmeside.

Om Aarhus Universitet
Aarhus Universitet er et fagligt bredt og forskningsintensivt universitet med høj kvalitet i uddannelse og forskning, og et stærkt engagement i samfundsudviklingen nationalt og globalt. Universitetet tilbyder et inspirerende uddannelses- og forskningsmiljø for 38.000 studerende og 8.000 medarbejdere med en årlig omsætning på 6,6 mia. kr. Læs mere på www.au.dk

Frist: 14. april 2021

 


Gem job
ellerDownload

Du har ikke vedlagt dokumenter til din ansøgning. Klik på 'OK' knappen nedenfor for at sende din ansøgning alligevel, eller klik på knappen "Annuller" og vedhæft dokumenter, før du sender din ansøgning igen.

Modtag jobannoncer der minder om dette job i din indbakke.Når du tilmelder dig accepterer du samtidig vores privatlivspolitik. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Andre job der matcher din søgning

Postdoc in Journalism Studies with a focus on Civic Engagement

Aarhus Universitet

Aarhus N
The Department of Media and Journalism Studies within the School of Communication and Culture at Aarhus University invites applications for a postdoctoral position with a focus on journalism studies and civic engagement. The postdoc position is cent...
Indrykket:23. marts 2021

Postdoc in nucleic acid nanotechnology

Aarhus Universitet

Århus C
The Interdisciplinary Nanoscience Center (INANO), Aarhus University, invites applications for a 2-year postdoc position focused on developing nucleic acid-based nano-scaffolds for drug delivery and targeting in disease The position is available from...
Indrykket:22. marts 2021

Postdoc in bioinformatics of oil spill microbiology at the Department of Biology, Aarhus University

Aarhus Universitet

Århus C
The Arctic Research Centre invites applications for a 1-year postdoc position offering applicants an exciting opportunity to join our research project on Arctic microbial oil degradation in Greenland s marine environment. The position is for 1 year ...
Indrykket:18. marts 2021

RE-ADVERTISEMENT Postdoc in genomics of substance use disorders

Aarhus Universitet

Aarhus C
The Department of Biomedicine at Faculty of Health at Aarhus University invites applications for an exciting position as Postdoc in the field of genetic liability of substance use disorders as per 15 August 2021, or as soon as possible thereafter. T...
Indrykket:15. marts 2021

Postdoc position in Stochastics

Aarhus Universitet

Aarhus C
Applications are invited for a Postdoc position at the Department of Mathematics at Aarhus University. This position is supported by a Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship grant for the project Exploring the potential of nonparametric mo...
Indrykket:13. marts 2021

Mere af samme slags?

Modtag jobannoncer der minder om dette job i din indbakke.
Når du tilmelder dig accepterer du samtidig vores privatlivspolitik. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Andre job der matcher din søgning

Postdoc in Journalism Studies with a focus on Civic Engagement

Aarhus Universitet

Aarhus N
The Department of Media and Journalism Studies within the School of Communication and Culture at Aarhus University invites applications for a postdoctoral position with a focus on journalism studies and civic engagement. The postdoc position is cent...
Indrykket:23. marts 2021

Postdoc in nucleic acid nanotechnology

Aarhus Universitet

Århus C
The Interdisciplinary Nanoscience Center (INANO), Aarhus University, invites applications for a 2-year postdoc position focused on developing nucleic acid-based nano-scaffolds for drug delivery and targeting in disease The position is available from...
Indrykket:22. marts 2021

Postdoc in bioinformatics of oil spill microbiology at the Department of Biology, Aarhus University

Aarhus Universitet

Århus C
The Arctic Research Centre invites applications for a 1-year postdoc position offering applicants an exciting opportunity to join our research project on Arctic microbial oil degradation in Greenland s marine environment. The position is for 1 year ...
Indrykket:18. marts 2021

RE-ADVERTISEMENT Postdoc in genomics of substance use disorders

Aarhus Universitet

Aarhus C
The Department of Biomedicine at Faculty of Health at Aarhus University invites applications for an exciting position as Postdoc in the field of genetic liability of substance use disorders as per 15 August 2021, or as soon as possible thereafter. T...
Indrykket:15. marts 2021

Postdoc position in Stochastics

Aarhus Universitet

Aarhus C
Applications are invited for a Postdoc position at the Department of Mathematics at Aarhus University. This position is supported by a Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship grant for the project Exploring the potential of nonparametric mo...
Indrykket:13. marts 2021