Det er aldrig godt, når man rigtigt dummer sig til jobsamtalen - Artikel fra Jungle Caréer
header background shadow

Sådan styrer du intervieweren

Tekst: Åsa Clara Åhlander
Kilde Junglecaréer - december 2009

Det at kunne styre et andet menneskes opfattelse af dig – det lyder som noget fra en cool fremtidsfilm. Men det er lettere, end du tror.
- Mere end 50% og nogle gange helt op til 90% af vores kommunikation er ubevidst og uden ord og handler om, hvordan vi bruger stemmen, tonefaldet og kropssproget, fortæller Henrik Fexeus, som er forfatter til bogen Kunsten at læse tanker.

Når jeg er opmærksom på, hvordan en anden person bruger kropssproget og stemmen, kan jeg tilpasse mig efter det. Det har to konsekvenser:

  1. Den anden person forstår bedre, hvad jeg forsøger at sige – jeg taler hans eller hendes sprog, så at sige.

  2. Hvem kan vi bedst lide i hele verden? Ja, os selv. Når vi tilpasser vores egen ubevidste kommunikation uden ord (stemme, tonefald og kropssprog) efter den anden part, signalerer vi følgende: Jeg er som dig - du kan have tillid til mig. På den måde kan vi få den anden person til at føle mere sympati for os.

Her følger nogle tips til, hvordan du får intervieweren til at falde for netop dig:

  • Betragt den anden persons kropssprog: Er det de store bevægelser – eller minimalistisk? Begynd at efterligne personen. Hvis personen lige over for dig klør sig på venstre arm, kan du efter et minut rette din egen skjortekrave til med højre hånd.

  • Taler personen hurtigt eller langsomt? Højt eller lavt? Bruger han eller hun en bestemt type ord. Tilpas dit eget sprog efter, hvad du hører.

  • Lyt efter foretrukne ord og småord, som vi ubevidst skyder ind hele tiden. Brug dem.

  • Øv dig i det! Næste gang, du møder nogen, så prøv at tilpasse dit kropssprog. Lad være med at tænke på, om det føles unaturligt. Det handler bare om, at du på én gang bliver bevidst om, hvad du gør.

  • Er du stadig lidt forbeholden? Kig på et nyforelsket par eller på, hvordan du selv kommunikerer med nogen, du allerede har et godt forhold til. Så vil du bemærke, at I opfører jer præcist på denne måde: I efterligner ubevidst hinanden.

 

Kontakt kundecenter

Åbningstider
Mandag-torsdag: kl. 8.30-16.30
fredag: kl. 8.30-15.30