Det er naturligvis dine kompetencer og kvalifikationer, som skal lande dig dit næste job. Du ved, hvad du kan, og du ved, hvad der kræves af dig. Du har endda forberedt dig på, hvordan du vil svare på de svære spørgsmål, som arbejdsgiveren måske kommer til at stille til samtalen. Alligevel kan arbejdsgiveren sidde tilbage med et helt andet indtryk af dig, end det du selv føler, du gav til jobsamtalen.
Arbejdsgivere er nemlig præcis ligesom andre mennesker: de lægger også mærke til alle mulige småting, og disse småting kan spille ind, når arbejdsgiveren skal vælge mellem flere dygtige ansøgere.
Her er fem ting, som en arbejdsgiver lægger mærke til, når du er til jobsamtale. Og så er der tre ting, som vi ikke engang gider fortælle dig (men som vi for en sikkerheds skyld lige gør alligevel).
1. Mød til tiden
Det er ikke overraskende, at det er vigtigt at møde til tiden. Der er ikke mange steder, hvor det ses som en kvalitet, at man ikke kan overholde mødetider. Men når det kommer til mødetiden, er det også vigtigt, at du ikke møder alt for tidligt op. Hvis du står der en halv time før, de er klar til at tage imod dig, kan det godt give nogle akavede situationer, og det er en dårlig måde at starte samtalen på.
2. Klæd dig til det job, du søger
Undersøg, hvilken arbejdsplads du skal til samtale på. Hvis du søger job i en børnehave, så er jakkesæt eller “den lille sorte” ikke nødvendigvis det smarteste. Og hvis du søger job i en bank eller et smart reklamebureau, så skal du nok til samtale med folk, som lægger mærke til, om skjorten er strøget.
Skru ned for de dinglende smykker og accessories (medmindre jobsamtalen er på et modemagasin) – de kan være meget distraherende under en samtale, og du vil helst have, at der bliver lyttet til, hvad du siger, og ikke hvordan dine armbånd lyder.
3. Kend arbejdspladsen og jobbet
Sæt dig ind i arbejdspladsens opgaver og kultur. Hvis du til samtalen på en naturlig måde kan nævne et af de produkter eller ydelser, arbejdspladsen tilbyder, så signalerer du, at du har forberedt dig til samtalen. Du skal lede længe efter en arbejdsgiver, som ikke sætter pris på forberedelse.
Læs også: Her er grunden til, at Facebook er afgørende i jobsøgningen.
Hvis du ikke kender de specifikke jobfunktioner, så spørg til dem. Og hvis du ikke kender dem, så er det fordi, de ikke stod i opslaget. Hvis du spørger til jobbet, så viser du, at du allerede har tænkt over, hvordan det bliver, når du får det.
“Hvilke konkrete opgaver er det, jeg skal løse?”
“Hvordan kommer min arbejdsdag typisk til at se ud?”
Sådanne spørgsmål viser, at du interesserer dig for, hvad du skal lave, og at du ikke bare er ligeglad, så længe du får et job. Det er de færreste arbejdsgivere, som vil have en person ansat, som er ligeglad med, hvad vedkommende skal lave.
Læs også: 9 spørgsmål du skal stille til jobsamtalen
4. Tag kun det nødvendige med
Der er ingen grund til at have alverdens computere, bøger og mapper med til samtale. Hvis de vil se eksempler på tidligere arbejde, så har du fået det at vide inden samtalen, men ellers er det dig som person, de vil have et indtryk af. Hvis du skal vise dem et CV, så hav det liggende klar i tasken, så du nemt kan finde det frem. Det virker uorganiseret, hvis du skal grave dig igennem slikpapir og løse noter for at finde dit cv.
5. Vær imødekommende
Forskere er ikke i tvivl om vigtigheden af den nonverbale kommunikation. Naturligvis er det vigtigt, hvad du siger, men det er mindst lige så vigtigt, hvordan du siger det, og hvordan du ellers opfører dig. Sørg for at få øjenkontakt med dem, du taler med. Ret ryggen, men lad være med at læne dig tilbage i stolen med armene over kors. Giv et ordentligt håndtryk og smil, når du møder folk – også selvom det for eksempel er receptionisten, som ikke nødvendigvis kan ansætte dig. Personen, som kan ansætte dig, taler nok med den, der har taget imod dig i døren.
Hvis du er opmærksom på de fem ovenstående punkter, så har du taget et godt skridt mod dit nye job. Du har i hvert fald gjort, hvad du kunne for ikke at blive sorteret fra af de forkerte årsager.
Nåh, ja. Så var der de ting, som du formodentlig ikke behøver at have at vide, fordi det giver sig selv.
- Husk navnet på den du taler med.
- Hav nogenlunde styr på, at du har børstet tænder og været i bad.
- Sluk din telefon.
God fornøjelse med samtalen.
Få flere tips til jobsamtalen
Du kan lære meget mere om at beskrive dig selv og dine kompetencer ved at se Ofirs video med Alexander Kragh: Guide: Konkrete råd til en succesfuld jobsamtale (2022)
Du kan også læse om flere tips til jobsamtalen i vores artikel: 9 tips: Sådan forbereder du dig til jobsamtalen
Held og lykke med jobsamtalen!