spørgsmål til jobsamtalen

9 spørgsmål du skal stille til jobsamtalen

author-avatar

af Alexander Kragh

Hvis du drømmer om at lande ønskejobbet, er du nødt til at gøre et godt indtryk til samtalen. Og i arbejdet mod det er der en række spørgsmål til jobsamtalen, som bliver essentielle.

At spørge din potentielle kommende arbejdsgiver om det, han eller hun gerne vil spørges om (om end de ikke altid er bevidste om ønsket) er nemlig ofte bedre end alverdens research, du kan foretage på forhånd, og det gør det tydeligt, hvordan du tænker, og hvad du lægger vægt på – og den slags kan arbejdsgivere godt lide at få indblik i.

Er du i tvivl om, hvad du skal spørge om, giver vi dig her ni forslag, som du kan lade dig inspirere af. For at forberede dig endnu bedre, kan du også se vores 9 tips til forberedelse til jobsamtalen.

1. Hvilke spændende udfordringer vil jeg komme til at møde i jobbet?

Der er ingen opgaver, der er for store (eller for små) for dig. Og det vil du selvfølgelig gerne vise, når du er til jobsamtale. Derfor kan du lige så godt kaste dig ud i det og spørge ind til de svære opgaver. Det viser nemlig din kommende arbejdsgiver, at du ikke er bange for udfordringer, men at du tværtimod går dem i møde med rank ryg og uden tøven. Hvilket også giver indtryk af, at du nok skal kæmpe for at nå de mål, du bliver stillet overfor.

2. Består jobbet primært af selvstændigt arbejde eller arbejde i teams?

Du fik nok allerede en fornemmelse af, om det er et teambaseret job eller et mere selvstændigt arbejde, du går ind til, da du læste jobopslaget. Men det betyder ikke, at du ikke kan spørge yderligere ind til det.

Den viden, du allerede har om emnet, gør jo kun, at du har haft muligheden for at forberede dig på en snak, som får belyst, hvorfor du er god til lige netop den kombination, som dette job kommer til at tilbyde.

3. Hvordan er teamet sat sammen?

Når du så er inde på emnet (se ovenfor), kan du lige så godt også få spurgt ind til sammensætningen af teamet (selvom du skal arbejde selvstændigt, kommer du jo nok til at skulle kommunikere med andre fra tid til anden).

Ved at spørge ind til personsammensætningen på arbejdspladsen – for eksempel alder, køn, anciennitet og uddannelse – kan du danne dig et indtryk af kulturen i afdelingen. For eksempel om det primært består af unge mennesker, der rocker i fredagsbaren hver fredag (og du vil passe bedst ind, hvis du gør det samme) eller om det er småbørnsforældre, der smutter kl. 15 hver anden dag, fordi det er deres tur til at hente (og du derfor også kan tillade dig det).

4. Hvilke udviklingsmuligheder findes der i stillingen?

Det er altid relevant at spørge ind til udviklingsmulighederne på en arbejdsplads. Det er din måde at finde ud af, om du for eksempel kan få efteruddannelse eller komme på kurser. Er der fokus på det i virksomheden, hvor mange bliver typisk sendt afsted, og hvor ofte sker det? Ved at spørge ind til det viser du, at du er interesseret i at blive bedre, og den kvalitet vil arbejdsgivere typisk gerne se hos deres ansatte.

5. Hvad bliver mit vigtigste mål?

Det er altid interessant at få viden om, hvad målsætningen for en ny medarbejder er. Det fortæller dig selvsagt, hvad der kommer til at være dit vigtigste fokus i jobbet, men vigtigst af alt giver det dig mulighed for at vurdere, om målsætningen er noget du kan se dig selv arbejde med og henimod.

Igen her er det smart, at du på forhånd har sat sig ind i, hvad det kunne være (hvad afslører jobopslaget?) og have et eksempel fra din tidligere erfaring klar, så arbejdsgiver gennem dine tidligere succeser kan se, at du vil kunne klare opgaven.

Udover at du selv kan tage stilling til, om du kan klare jobbet, signalerer spørgsmålet også, at du er målrettet og gerne vil udrette noget i jobbet. Husk at den rigtige indstilling til jobbet, er noget af det vigtigste du kan have med til jobsamtalen.

6. Hvordan ser fremtiden ud?

Du har søgt et job hos en virksomhed, som selvfølgelig synes, at deres arbejde er vigtigt. Til jobsamtalen er det tid til at vise, at du er af samme overbevisning. Ved at spørge ind til fremtiden, viser du først og fremmest, at du er både nysgerrig og interesseret, men samtidig at du også gerne vil med på rejsen fremadrettet.

Sørg for at vise engagement i samtalen, der følger efter spørgsmålet. På den måde kan du nemlig vise, at du er ambitiøs og dermed har potentiale for virksomheden.

7. Hvordan sikrer I, at (en bestemt værdi) bliver prioriteret i virksomheden?

Det foregående spørgsmål lægger naturligt op til, at I også kommer ind på virksomhedens vision. Det vil ofte være et godt afsæt for dig til at få spurgt ind til virksomhedens værdier.

Tag udgangspunkt i en enkelt værdi (du har selvfølgelig undersøgt og forberedt dig på dem alle hjemmefra) og tag en snak om, hvorfor lige præcis den værdi (eller det samlede værdisæt) passer godt til dig, og derfor også vil betyde, at du vil blive glad for at arbejde i virksomheden. På den måde taler du til hjertet af arbejdsgiveren, og det har det med at give pote.

8. Har I noget feedback til mig – nogle betænkeligheder ved at ansætte mig, som jeg kan adressere med det samme?


Det her spørgsmål virker måske lidt for direkte. Men det er netop derfor, at det er genialt. Det viser nemlig, at du har modet til at se evt. mangler i øjnene og møde dem ansigt-til-ansigt, som arbejdsgiveren måske har observeret. Hvis du er nysgerrig på, hvad arbejdsgivere ofte bemærker, kan du her læse om 5 afgørende ting, som arbejdsgivere lægger mærke til.

Spørgsmålet om feedback giver dig mulighed for at supplere det, du allerede har sagt, så du kan gå derfra med en god mavefornemmelse og forsikringen om, at du har sagt, hvad der var brug for.

9. Hvad er næste trin?

Det her er endnu et spørgsmål, der viser dit mod. Men du skal kun stille det, hvis svaret på det foregående spørgsmål gik godt, og du føler, at du er tæt på at blive en del af netop næste trin. Til gengæld understreger spørgsmålet, at du for alvor er klar på at lande jobbet.

Husk at det kan skabe et godt indtryk at sende en god tak for samtalen e-mail efter jobsamtalen.

Lær mere om forberedelse til din næste jobsamtale

Du kan lære meget mere om at beskrive dig selv og dine kompetencer ved at se Ofirs video med Alexander Kragh: Guide: Konkrete råd til en succesfuld jobsamtale (2022)
Du kan også læse om flere tips til at gøre indtryk på en potentiel arbejdsgiver i vores artikel: Her er den vigtigste ting, du skal have med til alle jobsamtaler

Held og lykke med jobsamtalen!

Ofte stillede spørgsmål

Ankom til tiden til jobsamtalen. Læs evt. invitationen grundigt igennem dagen før. Undersøg virksomheden og gør dit forberedende arbejde. Spørg dig selv ”Hvordan kan jeg bidrage til denne virksomhed”. Tænkt også over din udstråling. Arbejdsgiveren skal helst kunne se, at du brænder for stillingen.

Forklar, hvorfor du finder det meningsfuldt at arbejde i stillingen, du søger. Det kan f.eks. være fordi, at du kan sætte dine erhvervskompetencer i spil på en ny måde. Forklar, hvorfor du glæder dig til opgaverne i stillingen, og hvordan du forestiller dig at bruge dine kompetencer til at bidrage i løsningen af opgaverne.

Sig, at du læste jobopslaget grundigt og blev meget interesseret i jobbet, fordi du fandt et godt match mellem dine kompetencer og den profil virksomheden søger. Fortæl herefter, at du undersøgte virksomheden yderligere på deres hjemmeside, hvilket bekræftede dig i, at du gerne vil arbejde hos dem.