saadan-planlaegger-du-jobsoegningen

Sådan planlægger du din jobsøgning

author-avatar

af Mina Poulsen

Når du skal finde et job, er det vigtigt, at du planlægger din jobsøgning – og accepterer præmissen om, at forberedelse betaler sig.

Den bedste måde at komme i gang på er ved at sætte sig ned og lave en jobsøgningsplan. Den skal beskrive, hvad dine mål for dit fremtidige arbejdsliv er, og hvordan du opnår dem.
I første omgang handler det om, at du overvejer, hvad dine personlige kompetencer og kvalifikationer er, så du ved, hvad du kan tilbyde en arbejdsgiver. Så ved du også, hvad du skal lægge vægt på, når du søger et job hos dem.

Nedenfor hjælper vi dig i en række punkter med at stille skarpt på disse ting, så du kan stille skarpt i din ansøgning.

Hvem er jeg, og hvad kan jeg?

  • Lav en liste over dine faglige kvalifikationer. Nævn både de specifikke (dit faglige kerneområde) og de generelle (f.eks. formidling, projektledelse, koordinering, analytiske evner etc.).
  • Lav en liste over dine personlige kompetencer. For eksempel indlevelsesevne, høj stresstærskel, initiativrig, effektiv, politisk tæft etc.). Sørg for, at listen ikke komme til at bestå af floskler, og bind gerne dine påstande op på virkelige eksempler, som kan give arbejdsgiveren en konkret forståelse af, hvad det er du kan tilbyde.
  • Brug dit CV til at skabe overblik – og sørg for, at det du skriver stemmer overens med dit CV. Hvis arbejdsgiveren ønsker mere viden om, hvornår du for eksempel arbejdede med politik, skal han eller hun kunne finde det på dit CV.

Hvor vil jeg hen?

Hvad har du lyst til at arbejde med, og hvilke opgaver inspirerer dig? Skriv en liste over elementer, som i den ideelle verden vil være en del af dit drømmejob.

  • Hvad kræver det af dig, personligt og fagligt?
  • Er det i det private eller i det offentlige?
  • Skal det være et job med meget ansvar eller knap så meget ansvar?
  • Skal det primært være arbejde i teams, eller har du det bedst som herre i eget hus?

Hvordan når jeg dertil

Når du har din kvalifikationer og mål på plads, er det tid til at sætte dig ned og se på, hvor jobbet så kunne befinde sig.

Sørg for at tænke ud af boksen, så du ikke ender med en liste, som kun har de åbenlyse svar – tænk bredt i brancher, størrelser, sektorer, jobtitler, iværksætteri. Og er du i tvivl, kan du kontakte en karriererådgiver eller for eksempel din kontakt i jobcentret og få hjælp.

Lav herefter en jobsøgningsplan med konkrete mål og tidsrammer:

  • Hvor skal jeg kigge efter jobs?
  • Hvor mange opfordrede ansøgninger er det realistisk at skrive pr. uge.
  • Hvilke virksomheder kan du kontakte uopfordret?
  • Hvor mange virksomheder kan du besøge?
  • Hvem i dit netværk bør du kontakte?

Hver gang der dukker en ny mulighed op, skriver du den ind i dit skema, så du er sikker på, at der ikke er nogen gode idéer, der går i glemmebogen – og at du ikke misser chancen, hvis drømmejobbet pludselig dukker op og skal søges inden ugens udgang.

Få flere råd og tips til din jobsøgning

Kom et skridt foran de andre kandidater med en god LinkedIn-profil:
Her er tjekLISTEN til jobsøgerens LinkedIn-profil
Du kan også blive klogere på at beskrive dine kompetencer med Ofirs video med Karriererådgiver, Marianne Kobberø: Sådan beskriver du dine faglige og personlige kompetencer i ansøgningen!

Find dit næste job med Ofir

Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv.
Gør som 300.000 brugere allerede har gjort. Opret en Ofir jobagent i dag og modtag straks nye job i din indbakke. Du kan også tjekke ledige job på vores jobportal og finde dit næste job på Ofir.dk/job.

Ofte stillede spørgsmål

I din jobansøgning kan du adressere kontaktpersonen angivet i jobopslaget, f.eks. “Kære Jens Jensen”. Hvis du har været i kontakt med kontaktpersonen inden afsendelsen af ansøgningen (f.eks. hvis du har haft spørgsmål til stillingen) kan du ofte undlade at bruge efternavn. Hvis der af jobopslaget ikke fremgår en kontaktperson, kan du i stedet skrive: Til den rekrutteringsansvarlige for [virksomheden].

Du kan indlede din ansøgning med en sætning, der viser din begejstring for jobbet. Jeg læste jeres jobopslag med stor begejstring, da det netop er denne type job, jeg har ledt efter, hvorfor jeg nu indsender min ansøgning.” eller “Efter at have læst jeres jobopslag er det med begejstring, at jeg sender en ansøgning til den åbne stilling” 

En jobagent er service, som de fleste jobportaler og udbydere tilbyder gratis. Med en jobagent kan du indtaste dine præferencer for jobs, du leder efter (f.eks. geografisk område, arbejdsområde, arbejdstid) og gemme dine indtastede oplysninger som en jobagent. Jobagenten sender nu orientering, når der kommer nye jobs, der matcher dine præferencer, så du kan være blandt de første til at søge stillingen.