sætningen der tager dig tættere på jobbet

Sætningen, der tager dig syvmileskridt tættere på jobbet

author-avatar

af Mette Poulsen

At lande et nyt job er en salgsproces. Sælger du dig selv godt (og har du de grundlæggende kvalifikationer på plads), vokser sandsynligheden for, at arbejdsgiveren vælger at investere i lige præcis dig.

Derfor skal du – som enhver sælger med respekt for sig selv – have styr på minimum de mest basale salgstrick.

I den henseende er din afslutning af jobsamtalen essentiel.

Det dur simpelthen ikke, at du har lagt umådelige mængder energi i både forberedelsen til samtalen og selve snakken ved bordet, og du så blegner fuldstændig, når det er tid til at runde af – du køber jo heller ikke af sælgeren, der ender med at lyde som om, han ikke selv tror på det, han fem minutter tidligere fyrede af.

For nogle falder den brillerende afslutning helt naturlig. For andre kan det være en nød, der er svær at knække.

Heldigvis er der et forholdsvist ligetil trick, som virker ret godt i afslutningen, og som er nemt at lære.

Den perfekte sætning til at afslutte din jobsamtale

Det er ganske simpelt. Når du fornemmer, at samtalen nærmer sig sin afslutning – der bliver kigget på klokken, I har været omkring de emner, som du umiddelbart havde tænkt, at I skulle omkring, eller der bliver ganske enkelt spurgt ind til, om du har andet at tilføje – siger du:

“Jeg er virkelig glad for, at du valgte at bruge tid på mig i dag. Jeg var spændt på vores samtale, og jeg håber, at du har kunnet mærke, at jeg har brugt tid på at forberede mig. Jeg syntes virkelig, at det lød som et spændende job – og det synes jeg kun endnu mere nu, hvor vi har talt sammen.”

Og så runder du af med:

“Jeg håber derfor selvfølgelig også, at du kan se mig, som et perfekt supplement til dit team, og at du tager mig med til næste trin i processen.”

Sætningen kræver selvfølgelig, at du har forberedt dig godt, og at det faktisk har kunnet mærkes, at du synes, det er et spændende job. Men er de ting på plads, så vil sætningen lade dig forlade rummet med en arbejdsgiver bag dig, som har et klart indtryk af, at du er en velforberedt, seriøs kandidat til jobbet, som virkelig ønsker at komme videre.

Lær sætningen med disse 3 huskeregler

Du kan måske synes, at det bliver lidt for stift og unaturligt at skulle fyre en sætning af, som er taget direkte fra en ‘opskrift’, og det kan du have ret i.

Heldigvis har vi tre tip, som gør det muligt for dig at undgå at skulle give dig i kast med udenadslære. Husk på dem, når samtalen lakker mod enden, og få afsluttet på en naturlig – men stadig effektfuld – måde:

  • Start med at understrege, hvor glad du er for, at de valgte at kalde dig til samtale
  • Tilbyd din hjælp. For eksempel, at du glæder dig til at bidrage til at løse en konkret problemstilling, I har talt om i løbet af samtalen
  • Referér til en fremtidig begivenhed. For eksempel til når du bliver en del af teamet og I skal i gang med et konkret projekt, som stillingen byder på.

Bliv klogere på jobsamtalen

Lær mere om, hvad du kan sige til jobsamtalen ved at læse vores artikel: 9 spørgsmål du skal stille til jobsamtalen
Du kan også blive klogere på den gode jobsamtale ved at se Ofirs video med Alexander Kragh: Guide: Konkrete råd til en succesfuld jobsamtale (2022)

Med rådet her i din rygsæk, er du nu klar til at komme ud og gøre et godt “sidstehåndsindtryk”. Held og lykke med jobsamtalen!

Ofte stillede spørgsmål

Introducer dig selv med et fast håndtryk og smil. Oplys dit fulde navn og nuværende stilling. Kort beskriv din relevante erfaring og forbind den med jobbet. Udtryk begejstring for at arbejde i virksomheden og bidrage til teamet. Øv introduktionen for at opnå klarhed og selvsikkerhed.

Fortæl om virksomhedens gode kultur og værdier, som du kan lide. Nævn også arbejdsopgaverne og hvorfor du synes, de lyder spændende. Kom ind på hvordan firmaet kan give dig mulighed for at lære og vokse. Vis glæde ved virksomhedens produkter/services, og hvorfor du synes arbejdet virker meningsfuldt. Vær ægte og vis, at du gerne være en del af rejsen mod deres mål.

Fokuser på dine styrker, færdigheder og erfaringer, der gør dig til den ideelle kandidat til stillingen. Del eksempler fra din tidligere arbejdserfaring og personlige egenskaber, som vil gøre dig værdifuld for virksomheden. Udtryk din motivation og vis hvordan du vil bidrage til virksomhedens vækst og succes.