hyppige årsager til, at jobbet ender i en afskedigelse

Her er de hyppigste årsager til, at jobbet ender i en afskedigelse

author-avatar

af Mina Poulsen

Der er mange forskellige årsager til, at man risikerer at få stukket en fyreseddel i hånden af sin arbejdsgiver. I nogle tilfælde vil man være ganske klar over, hvorfor man får en afskedigelse, og andre gange står man uforstående tilbage.

Men der er faktisk en række gennemgående temaer, der oftere får chefen til at sige tak for denne gang. Ved at kende og styre uden om de mest udbredte fælder kan du selv være med til at undgå, at du pludselig møder ind til en afskedigelse.

Her kommer overblikket over ni af de mest almindelige grunde til, at folk får sparket fra jobbet.

1. Dårlig indsats

Først og fremmest er en af de mest udbredte – og måske åbenlyse – grunde til at modtage en afskedigelse, at man simpelthen ikke gør sit job godt nok. Hvis du konstant overskrider dine deadlines, ikke overholder aftaler med samarbejdspartnere eller igen og igen afleverer dine ting med alt for mange fejl, skal det ikke komme som en overraskelse, hvis chefen finder en anden til din stilling. Så gør dig umage!

2. Fanget i at lyve

Det kan være fristende at pynte lidt ekstra på CV’et og jobansøgningen, hvis drømmejobbet er i sigte. Men hold dig fra det. For en anden hyppig grund til at modtage en afskedigelse er nemlig, når kollegerne finder ud af, at du da vist ikke kan tale flydende fransk eller mestrer Photoshop til fulde – som du ellers havde lovet.

3. Dårlig holdspiller

Når man skal skabe resultater på arbejdspladsen kræver det mange gange, at man fungerer godt som et team. Og hvis du med dit evige brokkeri og dårlige humør skaber dårlig stemning i gruppen, er du i den grad i farezonen for, at det ender i en afskedigelse.

Du behøver ikke nødvendigvis at være et socialt festfyrværkeri eller tilbyde fyraftensøl hver fredag. Det er okay at have det bedst med at være dig selv, du skal bare ikke ødelægge stemningen på kontoret. Det ødelægger nemlig produktiviteten.

4. Nægter at følge ordre

Det er fint at have personlige grænser for, hvad du vil udføre af opgaver. Men hvis du begynder at sige nej til helt almindelige arbejdsopgaver, fordi de er kedelige eller ikke udfordrer dig nok, skal det ikke komme som en overraskelse for dig, hvis det ender med en afskedigelse. Udfør alle opgaver med oprejst pande og stort engagement, og du bør sidde sikkert i sædet.

5. For meget internetsurfing

Det kan være svært at modstå fristelserne fra det store internet, når motivationen til at udføre dit arbejde daler en smule. Men hold igen med at surfe for meget på internettet i arbejdstiden, for netop det er en af de hyppigste årsager til, at der bliver delt fyresedler ud.

6. Spilder tiden

I forlængelse af at bruge for meget tid på internettet kommer, at cheferne kan have kort lunte, hvis de ser, at du bruger din tid alt andet end at udføre dine opgaver. Hvis du bruger halvdelen af dagen på at stå og sludre i kantinen eller ryge cigaretter i gården, ender det i mange tilfælde med, at chefen til sidst skriver din afskedigelse.

7. Udbrud på sociale medier

Med de sociale medier som Facebook og Twitter følger mange gode ting, men også mange farer. For selvom du mener, at din Facebook-profil er privat, kan det ende i en afskedigelse, hvis du skriver dårligt om din arbejdsgiver og poster det på internettet.

Du har nemlig loyalitetspligt over for din arbejdsplads, og om den skriver advokatfirmaet Advodan følgende på sin hjemmeside:

“I relation til loyalitetspligt har virksomhederne krav på, at medarbejderens utilfredshed med virksomheden rettes direkte til ledelsen og ikke formidles til andre end ledelsen, på en sådan måde, at et fortsat samarbejde mellem parterne skades uopretteligt”.

Læs mere om loyalitetspligten i relation til sociale medier

8. For meget fravær

Det er naturligvis helt i orden at blive hjemme fra arbejde, hvis man er syg. Men der er ikke en ubegrænset ret til at blive hjemme. Hvis fraværet bliver så højt, at det bliver umuligt for arbejdsgiveren at løse den opgave, den sygemeldte har, så kan det ende med en afskedigelse. I den forbindelse er der dog særlige regler, arbejdsgiveren skal sørge for at overholde, så alt går rigtigt for sig.

9. Alkohol og stoffer

Du kan lige så godt lade whiskyen blive hjemme, når du tager på arbejde. Og du må heller ikke drikke halvdelen, inden du tager afsted. For problemer med alkohol og stoffer er nemlig endnu en af de mest almindelige årsager til, at arbejdsgiverne deler fyresedler ud, fordi det gør én ude af stand til at passe sit arbejde ordentligt.

Find dit næste job med Ofir

Læs mere om tegnene på, at en afskedigelse kan være forestående i vores artikel: 9 tegn på, at chefen er tæt på at stikke dig en opsigelse
Du kan også blive klogere på brancheskift og komme godt videre med Ofirs video med Karriererådgiver Marianne Kobberø: Hvordan skifter jeg branche?

Kom nemmere videre i dit arbejdsliv med Ofir

Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Tjek ledige job på vores jobportal og find dit næste job på Ofir.dk/job

Ofte stillede spørgsmål

En sygemelding er en meddelelse eller dokumentation, der viser, at en person er syg og ude af stand til at deltage i arbejdet. Ved længere fravær kan arbejdsgivere eller uddannelsesinstitutioner kræve en lægeerklæring, der bekræfter sygdommen og angiver fraværets forventede længde. Sygemeldinger bruges til at dokumentere fravær og kan være nødvendige for at modtage sygedagpenge eller andre ydelser.

Illoyal adfærd i en ansættelsessammenhæng involverer handlinger, der viser mangel på loyalitet over for arbejdsgiveren, kolleger eller virksomheden. Det kan omfatte at dele fortrolige oplysninger, bagtale ledelse eller kolleger, og undergrave beslutninger. Illoyal adfærd kan skade arbejdsmoral, tillid og samarbejde og potentielt føre til disciplinære konsekvenser eller afskedigelse.

En fratrædelsesaftale er en juridisk aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder, der angiver betingelserne for medarbejderens afgang fra virksomheden. Denne mulighed kan være attraktiv for arbejdsgivere, der ønsker at give deres medarbejder et alternativ til en opsigelse. Aftalen kan indeholde ting som fratrædelsesdato, erstatning, eventuelle fratrædelsesordninger, fortrolighedsklausuler og fraskrivelse af fremtidige krav.