Det er ikke rart at blive fyret og der er mange følelser at bearbejde efter en fyring. Læs her faserne mange gennemgår efter en fyring.

Sådan oplever vi at blive fyret fra jobbet

author-avatar

af Marianne Kobberø

For de fleste vil det være en frygtelig oplevelse at blive kaldt ind på chefens kontor og få at vide, at man er blevet fyret fra sit drømmejob og må pakke sine ting og gå.

Måske har du i mange år målrettet arbejdet efter at få netop et job som dette, eller måske ved du, at tiderne er skiftet, siden du blev ansat. Der kan også følge nogle økonomiske bekymringer med fyringen, da dagpenge og kontanthjælp ikke er det samme som at få almindelig løn.

Men hvordan føles det egentlig at få en besked som denne? Selvom vi reagere forskelligt, er der nogle følelser og erfaringer, som går igen hos mange, der oplever at blive fyret.

En følelse af ydmygelse

Først og fremmest ser mange det som en stor ydmygelse at måtte forlade sit drømmejob, når det ikke er af egen fri vilje. Følelsen af ikke at slå til og ikke opfylde arbejdsgiverens forventninger, selvom det egentlig var et job, man burde brillere i, kan gøre at man mest har lyst til at “grave sig ned” og ikke tale med nogen om det.

En følelse af at være ført bag lyset

Måske kom fyringen ud af det blå. Måske følte du, at du var verdens bedste til jobbet, og at forholdet til chefen og kollegerne egentlig var helt i top. Men alligevel blev du af den ene eller anden grund vejet og fundet for let til jobbet.

Det kan give dig en følelse af at være blevet ført bag lyset, og vreden kan i en periode være ved at boble over inden i dig.

En følelse af bebrejdelse

Hvis du bliver fyret fra dit drømmejob, er det stor sandsynlighed for, at du vil føle bebrejdelse. Det kan enten være, at du bebrejder din chef, men det vil i de fleste tilfælde i være dig selv, du bebrejder.

Du sad i dit drømmejob og var glad for at gå på arbejde hver dag, men du forspildte chancen og føler måske, du kunne have givet fem procent ekstra for at imponere chefen, hvis du havde vidst, at fyresedlen var på vej.

Kan sammenlignes med kærestesorger

Hvis man har prøvet at afslutte et forhold til en kæreste eller ægtefælle, så kender man måske også til kærestesorger. Mange sammenligner kærestesorger med følelsen af at blive fyret fra et job, som man var virkelig glad for. Ligesom kærestesorger er en sorgproces, man skal igennem, så skal man acceptere, at det kan tage tid at komme ovenpå igen.

En følelse af lettelse

Selvom det er drømmejobbet, man bliver fyret fra, så beskriver flere det også som en lettelse at blive bedt om at stoppe. For efter skuffelsen og ydmygelsen har lagt sig, viser det sig for flere, at man egentlig er glad for at slippe for det høje forventnings- og arbejdspres, der fulgte med jobbet.

Dermed giver fyringen anledning til at trække luft ind og mulighed for at finde noget nyt, der kan vise sig at være det næste – og måske virkelige – drømmejob.

Ofte stillede spørgsmål

Når en ansættelse mellem dig og din arbejdsgiver bringes til ophør, er der tale om en opsigelse. Det kaldes en opsigelse, når du selv siger op, eller hvis arbejdsgiveren opsiger dig. Udtrykket bruges i begge tilfælde. Der er derimod kun tale om en fyring, når det er arbejdsgiveren, der tager beslutningen om ophør af ansættelsen.

En arbejdsgiver kan gøre brug af forskellige tiltag, hvis denne ønsker at korrigere en medarbejder, der ikke lever op til sin ansættelse. En påtale et mildere tiltag, hvor medarbejderen gøres opmærksom på adfærden, der skal ændres. En advarsel er af mere alvorlig karakter og gives som regel skriftligt med en beskrivelse af adfærden, der skal ændres.

Du kan fremskynde jobsøgningen ved at udvikle dig gennem kurser og uddannelse under din ledighed. Udnyt ressourcer fra jobcentre eller a-kasser. Søg job uopfordret og fra opslåede  stillinger baseret på dine kvalifikationer og interesser. Forbered dig godt til jobsamtaler præsenter dine færdigheder og erfaringer effektivt.

Mere om at miste jobbet og at komme nemmere videre

Det kan lyde mærkeligt, men der kan faktisk være positive ting ved at blive fyret. Læs mere i vores artikel om de positive aspekter ved at blive fyret.
Læs mere om tegnene på, at en fyring kan være forestående, i vores artikel: “9 tegn på, at chefen er tæt på at stikke dig en opsigelse
Du kan også hente råd i artiklen: “7 ting du skal gøre, hvis du tror, du er ved at miste drømmejobbet
Få inspiration til nye jobmuligheder for dig. Se vores video: “Hvordan skifter jeg branche?

Find dit næste job med Ofir

Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Find hurtigt et job til dig på vores jobportal Ofir.dk.