Sådan føles det i virkeligheden at blive fyret fra sit drømmejob

author-avatar

af Marianne Kobberø

Det er aldrig det mest stolte øjeblik i karrieren, når man bliver kaldt ind på chefens kontor og får at vide, at man er blevet fyret fra sit drømmejob og må pakke sine ting og gå.

Måske har du i mange år målrettet arbejdet efter at få netop et job som dette, eller måske ved du, at tiderne er skiftet, siden du blev ansat, og at der ikke er en kinamands chance for, at du kommer til at tjene det samme i et nyt job.

Men hvordan føles det egentlig at få en besked som denne? Sandheden er, at folk naturligvis reagerer meget forskelligt, og der er ikke nogen endelig formel på, hvordan det er. Men der er nogle følelser, som går igen hos de fleste, som har prøvet at få sparket fra sit drømmejob.

Ydmygelse

Først og fremmest ser mange det som en stor ydmygelse at måtte forlade sit drømmejob, når det ikke er af egen fri vilje. Følelsen af ikke at slå til og ikke opfylde de forventninger, som andre havde til dig, selvom det egentlig var et job, du burde brillere i, kan give lyst til bare at grave sig ned og ikke tale med nogen det næste lange stykke tid.

Ført bag lyset

Måske kom fyringen ud af det blå. Måske følte du, at du var verdens bedste til jobbet. Og forholdet til chefen og kollegerne var egentlig helt i top. Men alligevel blev du af den ene eller anden grund vejet og fundet for let til jobbet.

Det kan give dig en følelse af at være blevet ført bag lyset, og vreden kan i en periode være ved at boble over inden i dig.

Bebrejdelse

Hvis du bliver fyret fra dit drømmejob, er det stor sandsynlighed for, at du vil føle bebrejdelse. Det kan enten være, at du bebrejder din chef, men det vil i de fleste tilfælde i endnu højere grad være dig selv, du bebrejder.

Du sad i dit drømmejob og var glad for at gå på arbejde hver dag, men du forspildte chancen og føler måske, du kunne have givet fem procent ekstra for at imponere chefen, hvis du havde vidst, at fyresedlen var på vej.

Kærestesorger

Har du prøvet at få besked fra en kæreste om, at forholdet er forbi, så kender du måske også lidt til følelsen af at få sparket fra dit drømmejob. Mange sammenligner nemlig kærestesorger med følelsen af at blive fyret fra et job, som man var virkelig glad for.

Lettelse

Selvom det er drømmejobbet, man bliver fyret fra, så beskriver flere det også som en lettelse at blive bedt om at stoppe. For efter skuffelsen og ydmygelsen har lagt sig, viser det sig for flere, at man egentlig er glad for at slippe for det høje forventnings- og arbejdspres, der fulgte med jobbet. Dermed giver fyringen anledning til at trække luft ind og mulighed for at finde noget nyt, der kan vise sig at være det næste – og måske virkelige – drømmejob.