6 gode råd: Sådan får du motiverede medarbejdere

author-avatar

af Mette Poulsen

Motiverede medarbejdere er både effektive og glade medarbejdere. Det viser såvel erfaringen som faktiske undersøgelser – fx viser Gallups Employee Engagement-undersøgelse, at de virksomheder der ligger blandt den fjerdedel med de mest motiverede ansatte klarer sig 10% bedre bedre på kundeloyalitet, 21% bedre på indtjening og har 20% højere produktivitet end den fjerdedel af virksomhederne, som har de mindst motiverede ansatte.

Derfor giver det god mening at arbejde aktivt med motivation i virksomhederne. Men engagerede og motiverede medarbejdere kommer ikke af sig selv. Det kræver en målrettet indsats fra virksomhedens ledere – så hvordan motiverer man så som leder sine medarbejdere og skaber arbejdsglæde?

Der findes ikke en helt fast opskrift på motiverede medarbejdere – men vi giver dig her en række gode råd til ledelse, der er kendt for at øge motivationen hos medarbejdere. Vi håber, at du eller dine kolleger kan finde inspiration i det.

Gode råd til at motivere dine medarbejdere

 1. Anerkend og værdsæt dine medarbejdere og deres forskelligheder
  Mennesker motiveres forskelligt, og derfor findes der ikke én model for, hvordan du stimulerer arbejdsglæden hos dine medarbejdere. Spørg derfor jævnligt ind til, hvad der driver dem i jobbet, så du får en bedre forudsætning for at lede og motivere dem som individer og som team.
 2. Involver dine medarbejdere – og giv dem ansvar
  Dine medarbejdere er mere motiverede og præsterer bedre, hvis de føler, at deres bidrag værdsættes. Giv dem derfor ansvar og involver dem i beslutningsprocesser, så de føler, at de har indflydelse på virksomhedens resultater. Lyt til deres idéer – og husk at give dem æren for idéerne og resultaterne.
 3. Vis tillid – også når medarbejderne begår fejl
  Hav tillid til at dine medarbejdere kan løse opgaver på egen hånd. Hvis en medarbejder har begået en fejl, så tal med ham eller hende om, hvad de har lært af situationen – og lad dem vide, at du stadig har tillid til deres dømmekraft og evne til at løse opgaver selvstændigt.
 4. Vær glad og positiv – og ansæt glade medarbejdere
  Som leder skal du gå forrest og være et godt eksempel for dine medarbejdere. Hvis du udstråler arbejdsglæde og godt humør, smitter det af på hele organisationen – som dermed vil kunne udvise bedre resultater. Et godt tip er desuden at ansætte glade medarbejdere – det er nemmere at lære glade mennesker en kompetence end at lære kompetente ansøgere at være glade!
 5. Kommunikation er vigtig
  Kommuniker åbent og ærligt med dine medarbejdere, så de føler sig trygge og tør komme til dig, hvis de har udfordringer, spørgsmål eller brug for sparring. Sørg for at de hele tiden er velinformerede om, i hvilken retning virksomheden bevæger sig – usikkerhed er den sikre vej til demotiverede medarbejdere!
 6. Ros dine medarbejdere – og fejr jeres succeser 
  Alle kan lide at få ros – især af sin leder. Ros og anerkendelse virker opmuntrende og motiverende, så der er ingen grund til at spare på den, så længe den er ægte og fortjent. Husk også at fejre de små succeser i hverdagen, så medarbejderne føler, at deres arbejde nytter noget og giver værdi.
   

Læs også: Skab et trygt arbejdsmiljø for dine medarbejdere. De vil takke dig for det!