Hvornår skal du sende en uopfordret ansøgning?

author-avatar

af Alexander Kragh

Som jobsøger ved du nok ganske udmærket, at du kan søge job både opfordret og uopfordret. Men ved du, hvornår du bør sende en uopfordret ansøgning?

Det kan være svært at svare på – og det er der god grund til. Der er nemlig ikke noget entydigt svar, og derfor er det faktisk mest op til dig selv at afgøre, hvornår, hvorfor og til hvem, du vil sende en uopfordret ansøgning.

Til gengæld bør du vide, at stadig flere stillinger besættes uden at have været slået op i aviser, dagblade eller på nettet. Og at indsatsen bag den uopfordrede ansøgning derfor kan være din tid værd.

Faktisk forholder det sig sådan, at 12 % af alle jobs landes på baggrund af en uopfordret ansøgning. Men det betyder ikke, at denne form er bedre – der er jo stadig 88 procent derude, og de landes både via traditionelle ansøgninger, kreative ansøger, netværk og meget mere.

Vælger du at kaste dig over uopfordrede ansøgninger bør du som minimum:

  • Forberede dig grundigt. Det kræver tid at lære at spotte, hvor de mulige spændende jobs er – og hvor du samtidig kan være en interessant kandidat. Til gengæld får du den fordel, at din ansøgning ikke skal læses og vejes i forhold til en masse andre ansøgninger.

  • Pejle dig ind på modtageren, så du ved, hvad de går efter.

  • Bruge tid på at finde ud af hvorfor du gerne vil arbejde i lige præcis denne virksomhed, og hvilket job du gerne vil have.

Og når det så er sagt, bør du også huske, at den ene ansøgningsform ikke nødvendigvis er bedre end den anden. Det kan afhænge af både dagen, modtager, afsender og meget mere.

Til gengæld er der stor forskel på de to måder at søge på. Hvis du søger på klassisk vis, altså via et jobopslag, skal du forsøge at matche de krav og forventninger, der stilles i opslaget. Søger du uopfordret, skal du forsøge at ramme virksomhedens behov – altså dem du mener, du kan dække.

For begge ansøgningsformer er det først og fremmest vigtigt, at du helt klart gør rede for, hvem du er, hvad du kan, og hvorfor du søger jobbet i lige nøjagtig den virksomhed/organisation og – hvis det er en uopfordret ansøgning – hvilken type job du forestiller dig, du skal besidde.